Interact, Save, or Print Material Considerations Content

My Favourites: 0 items. Review

Compare materials

22 Observatory Road – Best Use of Timber Awards 2019 Shortlist

Name of building
22 Observatory Road
Date Completed
January 2018
Building type
Residential
Location
Edinburgh
Architect
Zone Architects
Designer
David Jamieson
Designer site
http://zonearchitects.co.uk
Client
Ms Julia Bouvy
Main contractor

John Dennis Ltd

Wood

22 Observatory Road:

Zone Architects

ObservatoryRdone

ZONE Architects worked with owner/developer Julia Bouvy and her family to help realise her ambition to build a family home on a spectacular site towards the top of Edinburgh’s Blackford Hill, enjoying panoramic views over the city.

Interior of Observatory Road

Materials

Replacing a tired and inward-looking bungalow, the decision was made to use timber in the construction of the new house as far as possible in order to reduce its carbon footprint.  The three-storey house – featuring living spaces to the top floor, bedroom accommodation to the middle floor and the lower level occupied by a separate granny flat – was built using a Cross Laminated Timber (CLT) primary structure.

This CLT shell was designed and installed by Spanish company Egoin and erected in a week.

CLT stairs Observatory Rd

Low Carbon Design

The zero-carbon building was designed to passive house standards with 0.1 u-values, incorporating very high levels of airtightness combined with MVHR, solar hot water and PV. Internally the slabs of timber have been deliberately left uncovered in order to create a natural ambience to the interiors as well as showing off the structural capabilities of the timber.  The ambition was also to make the air quality in the house as healthy as possible using natural materials, and as a result, the potential for toxins has been minimised by the use of natural additive-free wood fibre insulation which was chosen to wrap the CLT structure, creating a breathable outer wall construction.

Looking out of Observatory Road

Design

22 Observatory Road references the 1894 Observatory Tower at the top of Blackford Hill, with its sandstone base safeguarding the mechanics of the copper-clad telescope covers, in that the house is sandstone clad to the street’s route up the hill, effectively protecting a series of timber and zinc-clad inner areas which contain the intricately connected interior spaces.  Elsewhere the main cladding material used is Siberian larch, detailed with a deep rib effect and vertical cantilever to form the balcony balustrade.

Observatory Road exterior

The project demonstrates that the rigorous process of decision-making that was employed throughout the whole design and build ensured that the most ecological choices were made.

Images: C Humphreys

Occupant Comfort and Rammed Earth

Karen Ridgewell ARB, Senior Design Officer, Architecture and Design Scotland shares some insights on the use of Rammed Earth Construction. Rammed Earth: In March 2019,

Access to the Materials Library

Access to the Materials Library: The Lighthouse is currently closed to the public in response to the COVID-19 (Coronavirus) situation. This means that The Materials Library

Lead Roofing CPD

Event The lead roofing CPD looks at how to design lead into repair and restoration of traditional buildings. Highlighting on best practice for the laying

Re_Action Day

Re_Action Day, 21st March About this Event Re_Action Day hosted by Reset. Architecture and the Mackintosh School of Architecture, Glasgow School of Art and in

Scroll to top